/ Thinkstockphotos
Русия издаде предупреждение за пътуванията на своите граждани и им препоръча да мислят внимателно, преди да заминават в чужбина, защото САЩ преследвали руснаците по целия свят, за да ги арестуват, предаде Ройтерс.

В съобщението на руското министерство на външните работи се отправя предупреждение към руските граждани, че когато пътуват зад граница, съществува сериозна заплаха да бъдат арестувани от други страни по искане на Вашингтон, след което да бъдат екстрадирани в САЩ.

Путин с усмивка: Обиден съм, че не фигурирам в „кремълския списък“ на САЩ

"Въпреки призивите ни да се подобри сътрудничеството между компетентните органи в САЩ и Русия американските специални служби на практика продължават да "преследват" руснаците по целия свят", се казва в предупреждението за пътуванията.

Чуждестранният летовник бил разкрит при проверката на Летище-Бургас
netinfo

"При това положение категорично настояваме руските граждани внимателно да обмислят всички рискове, когато възнамеряват да пътуват зад граница", заяви министерството. Ведомството посочва, че от началото на 2017 г. в чужбина са били задържани над десет руснаци с американско участие.

Като пример се посочва задържането в Испания, Латвия и Гърция на най-малко четирима руски граждани по обвинения от властите в САЩ в киберпрестъпления. Миналата година действията на САЩ срещу заподозрени в киберпрестъпления руснаци са достигнали рекордни равнища.

Русия: Хората в „кремълския списък“ са посочени като врагове на САЩ

През 2017 г. седем руснаци са били арестувани или изправени на съд в САЩ и други страни по такива обвинения при средно двама годишно в предишните шест години.

Министерството цитира и случая на Станислав Лисов, обвинен, че е създал компютърен вирус, който атакувал клиентите на финансови институции и причинил щети за милиони долари. Миналата година той бил екстрадиран в САЩ от Испания.

Споменават се и случаи преди този, като задържането на Малдивите през 2014 г. за киберпрестъпления на руския гражданин Роман Селезньов, което министерството определя като отвличане от американски агенти.

САЩ публикува „списък Путин“ със 114 политици и 96 олигарси от Русия

В съобщението, което беше публикувано, към руските граждани се отправя и предупреждение, че след като бъдат екстрадирани и са в ръцете на американската съдебна система, към тях ще бъде проявено пристрастно отношение.

Държавният департамент на САЩ отказа коментар.
 
БТА