вулкан Индонезия
вулкан Индонезия / БТА
Властите в Индонезия издадоха предупреждение за цунами и повишиха степента на тревога до най-високо ниво, след като вулканът Руанг, близо до остров Сулавеси, изригна няколко пъти за последните два дни, предаде ДПА.

Повишената степен на тревога бе обявена снощи, след като 725-метровият вулкан изригна по-рано през деня, бълвайки пепел на 3000 метра в небето.




Ръководителката на индонезийската агенция по вулканология каза, че властите са призовали хората, които живеят в крайбрежните райони на съседния остров Тагуланданг, да останат нащрек за потенциална приливна вълна и цунами, които могат да бъдат предизвикани от евентуални срутвания на скали от вулкана, които да паднат в морето.

Повече от 800 души бяха евакуирани от две села на остров Руанг, а властите обявиха забранена зона в радиус от 6 км от кратера, който се простира до югозападната част на остров Тагуланданг.




"Вулканът Руанг изхвърли пепел, камъни и чакъл, които паднаха на пет километра разстояние в крайбрежните райони на остров Тагуланданг. Съобщава се, че няколко души са били ударени от падащите скали и камъни", каза Абдул Мухари, говорител на Националната агенция за намаляване на последствията от бедствия.

Индонезийските авиационни власти издадоха нареждане за затварянето на летище в провинция Северно Сулавеси, на около 100 км южно от вулкана.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Изригванията на Руанг, разположен в провинция Северно Сулавеси, бяха предшествани от вулканични земетресения през последните дни. На индонезийския архипелаг има около 500 планини, от които 127 са активни вулкани, а десетки от тях показват признаци на повишена активност.
Анелия Пенкова/БТА