Могло е бомбата в Лондон за вземе жертви
Могло е бомбата в Лондон за вземе жертви / netinfo

В паркираната в центъра на Лондон кола е имало експлозиви, бензин в големи съдове, газови бутилки, гвоздеи и гайки, предадоха осведомителните агенции, позовавайки се на полицейски източник.

Високопоставено лице, пожелало анонимност, е заявило за АП, че намереното устройство е подобно на използваните в Ирак. Според полицията при взривяване бомбата е щяла да причини големи щети и да вземе жертви.

Все още е рано да се каже кой е поставил бомбата, отбеляза Питър Кларк, ръководителят на лондонската антитерористична полиция.

След като в центъра на Лондон бе намерено взривно устройство, новият британски премиер Гордън Браун напомни, че британците са изправени пред постоянна и сериозна терористична заплаха, предаде Франс прес.

Браун потвърди, че тази сутрин е имало съвещание на комисията "Кобра", в която влизат представители на основните разузнавателни служби. То е било председателствано от новия министър на вътрешните работи, г-жа Джаки Смит.

"Основното задължение на правителството е безопасността на гражданите, а както полицията и службите за сигурност многократно са имали повод да казват, сме изправени пред постоянна и сериозна заплаха за сигурността", каза Браун.

Днешният инцидент ни напомня, че трябва винаги да сме бдителни, хората трябва да бъдат нащрек, подчерта премиерът. Британската служба за контраразузнаване МИ-5 днес повиши равнището на терористичната заплаха от обикновена на предпоследната степен от петстепенната скала за оценка на риска, посочва ИТАР-ТАСС. Това равнище предполага, че в близко време във Великобритания е "много вероятно" да бъде извършен терористичен акт.

За последен път такова равнище на заплаха бе обявено на 14 август миналата година, когато британските специални служби разкриха заговор за извършване на поредица атентати в трансатлантически самолетни полети, припомня агенцията.