Министри постигнаха съгласие за общ европейски имиграционен договор
Министри постигнаха съгласие за общ европейски имиграционен договор / netinfo

Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС подкрепиха френското предложение за обща политика спрямо нелегалната имиграция. Документът вероятно ще бъде одобрен окончателно през октомври въпреки обвиненията в ксенофобия от страна на страни извън ЕС. Париж превърна хармонизирането на имиграционната политика на ЕС в един от приоритетите на своето шестмесечно председателство.

Според т. нар. Европейски пакт по въпросите на имиграцията и даването на убежище страните членки на ЕС се задължават да активизиран дейността си за пресичане на нелегалната имиграция, да стимулират законната миграция и до 2010 г. да въведат обща политика за даване на убежище. Френското предложение бе подкрепено и от Испания, след като Париж и Мадрид се договориха досегашните действия на отделни страни за легализиране на незаконните имигранти да не се обявяват за не съответстващи на Европейския пакт.

В бъдеще легализирането ще се третира "индивидуално за всеки отделен случай", посочва Ройтерс. През 2005 г. Испания поде кампания за легализиране на близо 700 000 незаконни емигранти, припомня агенцията. Швеция настоява за възможността на хора с "умения, които се търсят на пазара на труда", да имигрират законно, като с тази формулировка се замени сега действащият критерии "високо квалифицирани работници". "Ние се нуждаем не само от квалифицирани работници, имаме нужда и от строители например", заявил шведският държавен секретар по въпросите на правосъдието Густав Линд.