/ / Thinkstock/Getty Images
Учени от Хонконг разработиха нов начин за отстраняване на микропластмасата от околната среда - с биофилми от микроорганизми, съобщи ЮПИ.

Кораловите рифове се разболяват от пластмасовите отпадъци

След като уловят микропластмасата, големите "килими" от микроорганизми могат да бъдат събрани за обработване и рециклиране. Учените са култивирали лабораторно бактерията Pseudomonas aeruginosa, за която е известно, че колонизира микропластмасата.

Видът е доста често срещан и се адаптира добре към различна среда. Когато бактериите колонизирали микропластмаса в биореактор, учените забелязали, че малки частици пластмаса се струпват и образуват по-големи агрегати, които слизат в долната част на "килима".

"Това дава възможност за удобно махане на микропластмасата от биофилма, който иначе трудно би се разградил. Така микропластмасата може да бъде събрана за рециклиране", обясни ръководителят на екипа Янг Лиу от Хонконгския политехнически университет.

Ерозията на морското дъно застрашава хората по крайбрежията

Методът е ефикасен в лабораторни условия, но специалистите искат да проверят и как работи в реална среда. След това се надяват технологията да се използва в пречиствателни станции, където да улавя микропластмасата, преди да бъде отнесена в океана.

Според предишни изследвания, микропластмасата достига до всякакви екосистеми - ядат я корали, миди, дори дълбоководни създания. Микропластмасата се образува от различни материали, като торбички, бутилки, дрехи от изкуствени тъкани. 
БТА