пластмаса океан
пластмаса океан / iStock/Getty Images
Плаващите бариери, предназначени да събират пластмасови отпадъци в океана, могат да допринесат само малко за тяхното почистване, показа международно изследване, цитирано от ДПА.

"Технологии, като предлаганите от проекта "Оушън клинъп" няма да ни помогнат да решим проблема с пластмасите - каза ръководителят на проучването Агостино Мерико от Центъра за тропични морски изследвания в Бремен. - Спешно трябва да преосмислим как произвеждаме, използваме и изхвърляме пластмасите и как да развием устойчиви алтернативи".

Атлантическият океан се задъхва от пластмаса, а вече и от маски

Няколко частни инициативи почистват океаните с плаващи бариери, като холандската "Оушън клинъп". Тези проекти са интересни, но не могат да решат по-големия проблем, изтъкват учените. По повърхността на океаните се носят 399 000 тона пластмаса и се очаква това количество да се увеличи повече от два пъти до 2052 г. В дълбоки води има още милиони тонове боклуци.

Това е голяма заплаха за морските екосистеми. Морските обитатели поглъщат пластмаса, често с фатални последици.

Когато пластмасата се разгражда, освобождава отровни и хормонално активни химикали. Те навлизат в морската среда и могат да достигнат и до хората.

Учените са моделирали ефекта от 200 плаващи бариери за период от 130 години. Така те установиха, че устройствата могат да премахнат едва пет процента от общото количество боклуци.
 
БТА