/ iStock/Getty Images
Изследване, проведено от Националния център по океанография на Обединеното кралство, провери пластовете от горните 200 м от океана по време на изследователска експедиция в Атлантическия океан.

Такова количество пластмаса - 21 милиона тона - би било достатъчно за пълно зареждане на почти 1000 контейнеровоза, пресмятат експертите. Резултатите са публикувани в списанието Nature Communications.

океан пластмаса замърсяване
iStock/Getty Images

Д-р Катсия Паборцава от Националния център по океанография, която ръководи изследването, заяви, че чрез измерване на масата на много малки пластмасови частици в горните 5% от океана, тя и нейните колеги биха могли да преценят "натоварването с пластмаса в целия Атлантически океан", което е "много по-голямо" от предходната цифра.

„Преди това не успяхме да оценим количеството пластмаса, което намерихме в океана, в съответствие с количеството, което смятахме, че се намира там. Това е така, защото не измервахме най-малките частици“, каза тя.

маски океан
iStock/Getty Images

По време на експедицията си - от Обединеното кралство до Фолклъндските острови - тя и нейните колеги открили до 7000 частици на кубически метър морска вода.

На фона на пандемията на коронавирус, някои екологични групи съобщиха, че маските за лице за еднократна употреба вече са един от най-често срещаните артикули от пластмасови отпадъци.

Сузана Бликли от благотворителното дружество Morecambe Bay Partnership, базирано в Камбрия, което координира почистването на плажа, каза пред BBC News: „Сега намираме повече маски за еднократна употреба, отколкото пластмасови торбички.“

пластмаса
iStock/Getty Images

БГНЕС