Кораловите рифове губят способността си да защитават живеещите по крайбрежията от бури и силно вълнение
Кораловите рифове губят способността си да защитават живеещите по крайбрежията от бури и силно вълнение / Thinkstock/Getty Images
Кораловите рифове губят способността си да защитават живеещите по крайбрежията от бури и силно вълнение, защото не могат да се справят с покачването на морското ниво заради глобалното затопляне и с ерозията на морското дъно, съобщи АФП, позовавайки се на американски геолози.

Екип от Американския геоложки институт изследва пет коралови рифа - два край Флорида, един край хавайския остров Мауи и два около Вирджинските острови в Карибско море.

Подводните мистерии в океаните, за които няма обяснение (ВИДЕО/СНИМКИ)

Учените констатираха, че ерозията на морското дъно, съчетана с покачването на морското ниво заради глобалното затопляне, вече е увеличило дълбочината на водите в тези райони повече от очакваното - средно от 0,09 м до 0,8 м.

Ако ерозията продължи в същия темп до 2100 г., тя може да предизвика увеличаване на дълбочината на водите, от два до осем пъти по-голямо от предвиденото.

Част от Големия бариерен риф е завинаги унищожен след циклона Деби

Само от ефекта на глобалното затопляне покачването на морското ниво може да достигне от 0,5 м до 1 м до 2100 г.

Кораловите рифове покриват по-малко от 0,2 процента от океанската повърхност, но подслоняват 30 процента от морските животински и растителни видове.
БТА