/ Guliver/Getty Images
Циклонът Деби, който причини разрушения в Североизточна Австралия и Нова Зеландия, е причинил щети и на една от малкото секции на Големия бариерен риф, избегнали избелването, съобщиха учени, цитирани от Ройтерс.
 
Циклонът Деби отслабна, но причини щети в Австралия (ВИДЕО)

Причинените на природата щети се добавят към човешките и икономическите загуби, причинени от циклона Деби, който отне живота на най-малко шестима души през последните седмици и прекъсна железопътни линии. Щетите, причинени от интензивния, бавнодвижещ се циклон надхвърлят ползите от потенциално полезния охлаждащ ефект, съобщава отделът за изследване на кораловите рифове към Австралийския съвет за изследвания.
 

Guliver/Getty Images


"За съжаление, циклонът засегна част от рифа, която почти беше избегнала най-тежкото избелване", съобщават учените.
 
При избелването коралите, подложени на високи температури, изхвърлят живеещите в тях водорасли и се калцират, при което побеляват. Ако коралите са подложени на леко избелване, те могат да се възстановят, в случай че температурите спаднат.
 
Мощен циклон връхлетя североизточното крайбрежие на Австралия (ВИДЕО)

Изследване на Австралийския съвет откри, че това се е случило в някои южни части на рифа, където са загинали по-малка част от коралите.
 

Guliver/Getty Images


Учените обаче заявиха, че голяма част от Големия бариерен риф вероятно няма да се възстанови. "Възстановяването на дори най-бързо растящите корали отнема поне десетилетие, така че масови избелвания през 12 месеца не дават никакви шансове за възстановяване на рифовете, пострадали през 2016 г.", заяви старшият изследовател Джеймс Кери.
 
БТА