Ветровете в Австралия достигнаха до 260 км/ч
Циклонът Деби, който връхлетя вчера австралийския щат Куинсланд с ветрове, достигащи 260 км/ч, отслабна бързо при преминаването си на сушата, но нанесе поражения, съобщи АП.
 
Хората, живеещите в засегнатите от бурята североизточни райони, откриха тази сутрин отнесени покриви в градините си, изхвърлени лодки върху скали и блокирани от паднали дървета и електропроводи пътища.
 
Мощен циклон връхлетя североизточното крайбрежие на Австралия (ВИДЕО)

Австралийската армия изпрати автомобили, летателни машини и продукти от първа необходимост към засегнатия район, а по-късно днес ще започне операция по разчистването му. Около 60 000 къщи са без електричество, няколко населени места са откъснати, без достъп до комуникации. Спасителни екипи опитват да стигнат до тези зони, за да се уверят, че хората са в безопасност, каза полицейският комисар Иън Стюарт.
 

БГНЕС


Няма данни за загинали. Един мъж е бил ранен при срутване на стена в град Прозърпайн, но състоянието му е стабилно, каза Стюарт.
 
"Природата показа на жителите на Северен Куинсланд най-лошото, на което е способна. Сега е наша задача да гарантираме, че всички агенции ще се сработят, за да окажат подкрепа на хората, които имаха тежко денонощие", заяви министър-председателят на Австралия Малълм Търнбул.
БТА