Миков обеща да изчисти полицията от корумпирани служители
Миков обеща да изчисти полицията от корумпирани служители / netinfo
Новият министър на вътрешните работи Михаил Миков даде интервю за агенция Ройтерс, в което обеща да прочисти полицията от корумпирани служители и да извърши дълбоки реформи, за да докаже на Европейския съюз, че приетата неотдавна за член България е способна да се бори срещу престъпността. Ройтерс припомня, че страната ни е подложена натиск от Европейската комисия да покаже видими резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

"Да прочистим министерството от нелоялни служители е един от ключовите ни приоритети", казва Михаил Миков, пушейки цигара след цигара. Нито едно равнище в системата няма да бъде пощадено, ако получим сигнали за нелоялност или корупция, добавя той.

Ройтерс отбелязва, че 47-годишният Миков, висш представител на управляващата Българска социалистическа партия (БСП), оглави опетненото от скандали министерство на вътрешните работи миналия месец след реорганизацията на правителството. Нейна цел бе успокояване на избирателите и на Брюксел, че България ще спре да протака реформите. Според дипломати и анализатори, посочва агенцията, проблемът се корени във връзките на политици и магистрати с криминални групи, свързани с бившите съветски тайни служби.

Миков, юрист по професия, планира да създаде структура за вътрешна сигурност, която да следи и да докладва за случаи на корупция в министерството, както и да предлага законови промени, за да бъдат ускорени дисциплинарните процедури. Новият вътрешен министър възнамерява също да въведе система за определяне на възнагражденията въз основа на резултатите и да повиши заплатите.

Ройтерс припомня, че България е най-бедната страна в Европейския съюз. Полицаите получават средно на месец само по 500-600 лева, което отчасти обяснява широкото разпространение на корупцията.

Миков подготвя радикални структурни мерки с цел ускоряване на разследванията и разкриването на престъпления, които в момента отнемат месеци, а понякога и години.

Под натиска на заплахата, че може да бъде лишена от милиони евро помощи от Европейския съюз, ако не се бори срещу корупцията, България предприе действия през последните седмици, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. Полицията разкри няколко групи за пране на пари, трафик на наркотици и хора.

Миков не си прави илюзии, че промените ще станат бързо. "Но през следващата година ще трябва да очертаем категорично посоката, която ще ни донесе резултатите, очаквани от българския народ и от европейските ни партньори", обяснява той.

Наблюдатели са скептични дали Миков ще има политическата подкрепа, необходима за постигане на реална промяна.

Оглавяваната от социалистите управляваща коалиция, чийто мандат изтича след година, е отслабена от конфликти на интереси и борби за власт. Въпреки обявената война срещу престъпността и корупцията, няколко последователни правителства не предявиха обвинения в корупция срещу висши служители и не вкараха престъпни босове в затвора, отбелязва Ройтерс.

Миков казва, че често цитираният брой от около 150 неразкрити поръчкови убийства от 2001 г. е неверен. Според него реалната бройка е 78. Във връзка с 26 от тези убийства полицията е извършила арести, добавя той.