Южнокорейци преминаха границата със Севера за трогателни срещи с роднини
Няколко десетки южнокорейци, все хора в напреднала възраст, преминаха днес границата със Севера за трогателни срещи със свои роднини, които не са виждали от повече от половин век - от Корейската война в периода 1950-1953 г., предаде АФП.
 

Gulliver/Getty Images


Това е първото по рода си събиране на разделени корейски семейства от три години. Роднини, останали от двете страни на демилитаризираната зона, ще се видят в севернокорейския планински курорт Кумган.
 

Gulliver/Getty Images


АФП определя тези срещи като поредния нагледен пример за забележителното разведряване на отношенията между Северна и Южна Корея след годините на покачване на напрежението заради ядрената и ракетната програма на режима в Пхенян. Милиони корейци бяха разделени от членовете на своите семейства в резултат на войната на полуострова. Конфликтът завърши без да бъде подписан мирен договор и двете Кореи де факто все още са в състояние на война и всякакви трансгранични цивилни комуникации са строго забранени.
 

Gulliver/Getty Images


От 2000 г. Сеул и Пхенян организираха 20 поредици от семейни срещи, в периоди на подобряване на двустранните отношения. При условие обаче, че са минали 65 години от подписването на примирието, времето за такива събирания вече изтича, отбелязва АФП.
 

Gulliver/Getty Images


89 южнокорейци бяха изтеглени с жребий за днешните срещи. Те бяха извозени с 14 автомобила до мястото на събиранията, които ще продължат до сряда. От петък до неделя ще има нови срещи с участието на над 300 южнокорейци, съобщи АП.
 

92-годишната Ли Кюм-сьом изгубила своя съпруг и 4-годишния си син, бягайки от войната
Gulliver/Getty Images


Сред късметлиите е 92-годишна жена, която ще се срещне със 71-годишния си син, останал на север с баща си, след като тя избягала на юг със своята дъщеря. "Никога не съм си представяла, че този ден ще дойде. Дори не знаех дали (синът ми) е жив", каза развълнуваната южнокорейка.
 
92-годишната Ли Кюм-сьом изгубила своя съпруг и 4-годишния си син, бягайки от войната.
 

92-годишната Ли Кюм-сьом изгубила своя съпруг и 4-годишния си син, бягайки от войната
Gulliver/Getty Images


Останала сама с дъщеря си и двете се качили на ферибот, отплавал на юг. "Не зная какво усещам, дали е радостно или тъжно чувство", споделя ден преди срещата Ли: "Не зная дали всичко е истинско или сънувам". На юг тя се омъжва, ражда и отглежда седем деца. Цял живот обаче се тревожи за сина си, останал на север. "Къде е живял, с кого, кой го е отгледал", пита се възрастната жена.
 

Gulliver/Getty Images


Такива срещи родител-дете обаче са особени редки, предвид десетилетията, изминали от края на Корейската война, отбелязва АФП. Агенцията посочва, че през 2000 г. 130 000 южнокорейци са кандидатствали за семейни срещи. Огромното мнозинство от тези хора днес вече са починали, а повечето от живите са на възраст над 80 години.
 

Gulliver/Getty Images

БТА