/ iStock/Getty Images
Предпазните маски трябва да се носят дори у дома, ако сте с хора, с които не живеете, заяви днес местен служител от региона на Мадрид, въпреки че призна, че подобна препоръка няма как да бъде наложена, предаде Ройтерс.

Испания вече е въвела най-строгите правила в Европа по отношение на носенето на маски. В Мадрид те са задължителни на всички обществени места, освен ако хората са на открито и могат да спазват 1,5 метра дистанция. В по-голяма част от страната маските трябва да бъдат носени, без значение на безопасната дистанция, но няма правила да бъдат носени у дома.

"Препоръчваме, като предпазна мярка, носенето на маски у дома, когато има срещи и събирания с хора, с които не живеете", заяви на пресконференция главният здравен служител на региона на Мадрид Енрике Руис Ескудеро.

"Смятаме, че е важно, тъй като повечето огнища пламват при семейни или приятелски сбирки и празненства, където се събират хора, които не живеят заедно", добави той.

Служителят заяви, че зависи от всеки един гражданин да носи маска при частни събирания и допълни, че в Мадрид вече носят маски на открито, макар това да не е задължително.

Районът на Мадрид бе един от най-тежко засегнатите в пика на пандемията, но през последните няколко седмици регистрира много по-малко нови случаи на Ковид-19 от Каталуния и Арагон, където бяха установени повечето от новите клъстъри на болестта.
БТА