Меркел представи програмата на германското председателство на ЕС
Меркел представи програмата на германското председателство на ЕС / БГНЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел представи в Европейския парламент програмата на германското председателство на Европейския съюз през първата половина на годината.

Едни от първите думи на Меркел бяха адресирани към България и Румъния. Тя топло поздрави двете страни за приемането им в Европейския съюз. След това германският канцлер отправи поздравления и най-добри пожелания към сънародника си Ханс Герт Пьотеринг, който бе избран за председател на Европейския парламент.

Думата "толерантност" премина като червена нишка през цялата реч на Ангела Меркел пред евродепутатите. Толерантността не означава незаинтересованост. Толерантността е винаги под заплаха. Но ние в Европейския съюз не трябва никога да имаме нищо общо с нетолерантността, с ултрадесни или ултралеви идеи, с насилието, изтъкна Ангела Меркел.

Според нея една от най-важните задачи на Германия като страна, председателстваща ЕС до средата на годината, е да се придвижи напред проектът за европейска конституция.

Според нея САЩ са и остават основен търговски партньор на ЕС и отношенията с тази страна трябва да се развиват и задълбочават. Същевременно тя заяви, че Русия е от "стратегическо значение"за ЕС, но че съюзът се нуждае от съществуване на "надеждно партньорство" с Русия.

Шест месеца е кратък срок за председателство на Европейския съюз. Ето защо тук пред вас официално обявявам създаването на т.нар. "председателско трио". Германия, която председателства ЕС сега, вече работи заедно с Португалия и Словения, които ще председателстват съюза след нас, обясни Меркел.