Мехмет Али Агджа положи цветя на гроба на папа Йоан Павел Втори
Мехмет Али Агджа положи цветя на гроба на папа Йоан Павел Втори / снимка: Guliver/Getty Images

Турчинът Мехмет Али Агджа, който стреля и рани папа Йоан Павел Втори през 1981 г., е положил днес бели цветя на гроба на светеца в базиликата "Свети Петър", предаде АП.

Говорител на Ватикана каза, че изненадващата визита е продължила няколко минути. Смята се, че това е първото посещение на Агджа във Ватикана след опита за убийство на папа Йоан Павел Втори. Както и другите цветя, оставени на надгробния камък, белите цветя от Агджа са били махнати по-късно от работници в базиликата. Говорителят на Ватикана каза, че няма нерешени съдебни въпроси между Агджа и Ватикана, и че той е свободен да го посещава.

Папа Йоан Павел Втори, който прости на Агджа, го посети в затвор в Рим през 1983 г. По-късно папата се намеси пред италианските власти, съдействайки за освобождаването му през 2000-а от италиански затвор, където турчинът излежаваше доживотна присъда за опита за убийство, извършен на площад „Свети Петър”. Агджа след това излежа 10-годишна присъда в Турция по друг случай и сега е свободен.

Когато Агджа бе заловен след стрелбата срещу папата, той каза, че е действал сам. По-късно заяви, че България и съветските тайни служби стоят зад нападението срещу папата-поляк, заради неговата подкрепа за полското движение „Солидарност”, което притеснило Москва. На два пъти италиански съдебни заседатели оправдаха трима българи и трима турци за предполагаема роля в стрелбата. Агджа често прави противоречиви изявления и твърди, че е месия, отбелязва АП.

Италианска телевизия излъчи кратък запис от посещението на гроба, очевидно заснет от италиански журналист, който е придружил Агджа в базиликата. Турчинът може да бъде чут да казва „хиляди благодарности, светецо” и „да живее Исус Христос”.

Източник: БТА