Медведев иска да забрани на педофилите да работят с деца
Медведев иска да забрани на педофилите да работят с деца / снимка: Reuters, архив

Руският президент Дмитрий Медведев внесе в парламента законопроект за промени в Кодекса на труда, с които да се забрани да работят с деца лица, съдени за престъпления срещу половата неприкосновеност на непълнолетните, предаде ИТАР-ТАСС.

Както съобщава пресслужбата на президента, налагането на такава забрана съответства на Конвенцията за правата на детето от ноември 1989 г. Подписалите я държави се задължават да осигуряват в максимално възможна степен живота и здравословното развитие на детето, да вземат законодателни мерки, за да бъде то защитено от всички форми на физическо и психологическо насилие, оскърбление или злоупотреба, от липса на грижа или експлоатация, включително сексуална, от страна на родители, настойници или други лица, които се грижат за него.  Забраната ще важи и за хора, причинили тежко увреждане на здравето на деца или изтезавали деца, както и за съдени за изготвяне на материали с детска порнография.  

Предвижда се да се промени и законът за регистрация на юридическите лица и частните предприемачи, така че да не се допуска регистрация за определени видове дейности на лица, съдени за сексуални посегателства срещу деца, за изготвяне и разпространяване на порнографски материали с изображения на непълнолетни, посочва БТА. Тази година руската прокуратура предложи да бъде отменено условното лишаване от свобода за разпространителите на порнография, педофилите и сутеньорите, съобщава Лента.ру. През юни тази година заместник-председателката на Думата Любов Слиска каза, че сред депутатите има педофилско лоби, което пречи да се приемат по-строги закони за педофилия.