Малдивите привлякоха политическото внимание на ЕС
Малдивите привлякоха политическото внимание на ЕС / снимка: Gulliver/Getty Images

Европейският съюз поиска в неделя „без забавяне” да се проведат президентските избори на Малдивите. Гласуването в събота бе отложено отново, този път с намеса на полицията в централната избирателна комисия на малката островна държава.

Върховният съд вече бе анулирал първия тур на изборите за президент на Малдивите, който бе спечелен от бившия държавен глава Мохамед Нашиид и определи нова дата - миналата събота.

„Дълбоко съм загрижена, че президентските избори на Малдивите не може да се проведат, защото избирателната комисия е трябвало да спре да работи след намесата на полицията”, заяви представителката на ЕС по въпросите на външните работи Катрин Аштън. „Ако демократичния процес продължава, това означава да се определи нова дата веднага, така че хората на Малдивите да могат свободно да изберат нов президент до 11 ноември в съответствие с конституцията”, заяви Аштън, цитирана от АФП.

Изборите в събота бяха отложени незаконно в последната минута, защото не всички кандидати са одобрени от избирателите, според полицията, която се позовава на решението на Върховния съд, допълва БГНЕС.

Бившият президент Мохамед Нашиид, който е фаворит за поста, призова в неделя за оставката на действащия президент и организирането на нови избори.

Малдивите са известна туристическа дестинация. Държавата включва група атоли, намиращи се югозападно от Индия. Те са най-малката азиатска държава и по население, и по територия. Най-високата им точка е 2,3 м над морското равнище, а средната им височина е 1,5 м. Общата им площ е 300 кв.км. Столицата Мале е на най-големия атол. Въпреки че на островите има проблем с питейната вода, островите привличат много туристи.