Френският президент Еманюел Макрон
Френският президент Еманюел Макрон / БГНЕС
Отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал на британска територия е посегателство над суверенитета на ЕС, заяви френският президент Еманюел Макрон след среща на върха на ЕС в Брюксел, предаде Франс прес.
 
"Смятаме това нападение за сериозно предизвикателство за нашата сигурност и за посегателство над европейския суверенитет", заяви Макрон на съвместна пресконференция с германската канцлерка Ангела Меркел.

Евролидерите са съгласни, че е вероятно Русия да е отговорна за отравянето на Скрипал
 
"Всички страни членки изразиха пълна солидарност с британския си съюзник" , напомни френският президент.
 
"Всички се съгласиха, че съгласно британската оценка няма друго правдоподобно обяснение освен отговорност на Русия", добави Макрон.
 
Това отравяне на британска земя "налага съгласуван и решителен отговор на ЕС и неговите страни членки. Няколко държави, сред които германия и Франция, бързо ще вземат съгласувани мерки", заяви Макрон.

Сергей и Юлия Скрипал са в критично, но стабилно състояние
 
По-рано някои страни от ЕС обявиха в Брюксел, че в близките дни може да вземат национални мерки срещу Русия, например експулсиране на дипломати. Такава готовност изразиха Литва, Ирландия, Чехия и Дания.
 
Германия и Франция са съгласни, че такива реакции, в добавка към отзоваването на постоянния представител на ЕС в Москва, продължават да са необходими, заяви Ангела Меркел, цитирана от ДПА.
 
Меркел добави, че представените от британския премиер Тереза Мей доказателства за естеството на нападението срещу Скрипал са били "много конкретни".

Русия: Отравянето на Скрипал е или атентат, или постановка на Великобритания
БТА