/ БГНЕС
Сергей и Юлия Скрипал остават в "критично, но стабилно състояние", съобщи директорът на болницата в Солсбъри, където са настанени двамата, предаде Франс прес.
 
Подробности за състоянието на  бившия руски разузнавач, превърнал се в двоен агент, шпионирал в полза на Великобритания, няма да бъдат разкривани в името на личната му неприкосновеност, каза Чарлз-Баркс, цитирана от Асошиейтед прес.

Руски учен: Скрипал е жив – или не е използван „Новичок“, или е приготвен небрежно
 
Атаката с невротоксично вещество срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия може да е нанесла тежки поражения на умствените им способности и не е ясно дали те ще могат да се възстановят, каза британски съдия, цитиран от Ройтерс.
 
Лондонски съд разреши да се вземат кръвни проби от бившия шпионин и дъщеря му, за да бъдат проучени от експертите по химически оръжия и да се потвърди заключението на британската лаборатория за военни изследвания Портън Даун. Произнасяйки решението си, съдия Дейвид Уилямс каза, че според неназован консултант, лекуващ двамата Скрипал, те са силно упоени, некомуникативни са и е невъзможно да се каже кога и до каква степен може да възстановят умствените си способности.

Иззеха за експертиза кола, с която е пътувала Юлия Скрипал
 
Двамата са в стабилно физическо състояние и са лекувани въз основа на презумпцията, че биха искали да останат живи, казал консултантът според съдията от Лондонският съд за закрила, който взема решения за благосъстоянието на хора, които не са в състояние да правят това сами.
 
Според неназован анализатор от Портън Даун кръвните проби, взети от Сергей и Юлия Скрипал, са показали, че двамата са били изложени на действието на нервнотоксичен реактив. Пробите са показали присъствие на нервнотоксично вещество от рода на "Новичок" или много близък до него реактив, постанови в решението си съдията.

Британската полиция се опитва да възстанови маршрута на колата на Скрипал
 
От болница е излязъл британският полицай, който също е бил изложен на нервнопаралитичното вещество, използвано срещу Скрипал. Сержант Ник Бейли откри Сергей и Юлия Скрипал в безсъзнание на пейка в Солсбъри, Югозападна Англия, на 4 март. "Хората ме питат как се чувствам, но наистина няма думи, за да опиша как се чувствам точно сега", каза Бейли в изявление, разпространено от местната полиция в Солсбъри. "Сюрреалистично е думата, която не спира да изниква в съзнанието ми, и това наистина е напълно сюрреалистично", коментира той.
 
48 души са потърсили съвет в болницата в Солсбъри след атаката с нервнопаралитично вещество. Те били прегледани и получили съвети.
БТА