/ iStock/Getty Images
Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че европейските нации „не могат да останат зрители“ пред потенциална надпревара в ядреното въоръжаване и ги призова да настояват за „международна програма за контрол на оръжията“.

"Европейците трябва колективно да осъзнаят, че при липса на правна рамка, те биха могли бързо да се изправят пред нова надпревара за конвенционални оръжия, дори ядрени оръжия, на собствената си територия", заяви Макрон пред френската армия в реч, излагаща ядрената стратегия на Франция след Брекзит.

Макрон призова Полша да спазва европейските ценности

Франция е единствената ядрено въоръжена сила в границите на ЕС в момент, когато дългогодишни споразумения за ограничаване на растежа на ядрените арсенали изглеждат все по-застрашени.

„Жизнените интереси на Франция сега имат европейско измерение“, каза Макрон. Той заяви още, че Франция вече е намалила броя на бойните си глави до под 300, запазвайки "правото да изисква конкретни ходове от други ядрени сили в глобалното разоръжаване".

Съединените щати заявиха, че няма да подпишат нов СТАРТ, договора за ограничаване на оръжията, подписан през 2010 г., след като той изтече през 2021 г. И Вашингтон, и Москва се отказаха от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО).

Макрон: Приемането на България и Румъния в ЕС беше твърде прибързано

Макрон предупреди за „възможността от истинска и неограничена военна и ядрена конкуренция, подобни на които не сме виждали от края на 60-те години“. „От съществено значение е новият СТАРТ да бъде разширен след 2021 г.“, добави той.

Речта на Макрон идва във време на дипломатическо замразяване между ЕС и Русия, тъй като анексирането на Крим от Москва засили опасенията от нов конфликт по източния фланг на Европа.

Франция влоши отношенията си с някои държави от ЕС, като се опита да възстанови диалога с президента Владимир Путин, контролиращ най-големия ядрен арсенал в света.

Макрон: Франция не е нито проруски, нито антируски настроена, а проевропейски

"Не може да има проект за отбрана и сигурност за европейските граждани без политическа визия, която се стреми постепенно да възстанови доверието с Русия", каза Макрон.
Засега за дългосрочна сигурност на Европа се разчита на силен съюз със САЩ, каза президентът, но "нашата сигурност неизбежно зависи и от по-голям капацитет за автономни действия на европейците", които трябва да увеличат военните си разходи.

"Защо те не са готови да направят отбраната бюджетен приоритет, както и да направят необходимите жертви, дори когато рисковете нарастват?", попита Макрон.

Европейските нации трябва да настояват да бъде подписана каквато и да била нова сделка, която да ограничи разработването на нови оръжия със среден обсег на действие.

"Нека бъдем ясни: ако са възможни преговори и по-всеобхватен договор... европейците трябва да бъдат заинтересовани и участващи в договора страни, защото това е наша територия, която е сред най-застрашените“, заяви Макрон.

По повод на това, че Франция се впуска в скъпа модернизация на своя арсенал, Макрон коментира: "Нашата независимост по отношение на вземането на решения е напълно съвместима с непоклатимата солидарност на европейските ни партньори".

Той не уточни дали Великобритания - друга европейска ядрена сила, трябва да бъде част от това сътрудничество сега, което напусна Европейския съюз. Но френският президент отбеляза, че „от 1995 г. Франция и Обединеното кралство ясно заявяват, че няма ситуация, при която заплахата за жизнените интереси на единия да не представлява заплаха и за другия“. „Брекзит изобщо не променя това“, заключи Макрон.
БГНЕС