Македонската нация трябва да преодолее българския комплекс
Македонската нация трябва да преодолее българския комплекс / снимка: БГНЕС

Македонската нация трябва да преодолее българския си комплекс, за да разбере собствената си история и да се ориентира в бъдещето. Това казва в специално интервю за македонското списание „Фокус" бившият премиер Любчо Георгиевски.

 

„При нас все още се подгрява ситуацията, в която България е единственият неприятел, по който все още може да се плюе", смята Георгиевски.

 

"Страхувам се, че света в скоро време ще започнат да ни се подиграват на тази наша мегаломанска амбиция да се представяме за най-старата нация в света", признава Любчо Георгиевски. „Просто, ние имаме един славянски код още от Светите Кирил и Методий или по-конкретно от Свети Климент. Този код може да бъде нападан от една или от друга страна, но ние не можем да се откажем от него", смята той и добавя: „Сред онези основи на югославянизиране ключово място заема постоянната антибългарска кампания, предизвикана от нашите български комплекси. Питам, виждаме ли ние нещо толкова страшно от България в Македония?", пита риторично Любчо Георгиевски.