Македония се отказа да признае Косово заедно с България
Македония се отказа да признае Косово заедно с България / netinfo

Македония беше в групата страни с Унгария, България и Хърватия, които щяха заедно да признаят независимостта на Косово, пише излизащият в Прищина вестник “Зъри”. Страната се отказа заради въпроса с делимитирането на границата между Македония и Косово.

Западни дипломатически източници казаха за вестника, че заради реакцията на Белград признаването на независимостта на Косово заедно с останалите страни от тази група щеше да бъде по-просто за Македония. Тя обаче се отказа и сега ще трябва да решава сама, предава БГНЕС.

Изданието цитира говорителя на македонското правителство Ивица Боцевски, че Скопие е било готово за началото на работата на македонско-косовската комисия. Нейната задача е била да установи граничната линия, но Косово не е отговорило на искането. Това е вероятно причината, поради която Скопие се е отказало от признаването на независимостта на Косово.

От своя страна вицепремиерът на Косово Хайредин Кучи каза, че Прищина ще изпълни задълженията си, но няма да допусне да й бъдат поставяни условия.