Майка пратила детето си на градина с тениска „Аз съм бомба
Майка пратила детето си на градина с тениска „Аз съм бомба / снимка: morguefile.com
Майка пратила детето си на градина с тениска „Аз съм бомба"
59307
Майка пратила детето си на градина с тениска „Аз съм бомба"
  • Майка пратила детето си на градина с тениска „Аз съм бомба"

Случаят с 3-годишният Джихад, който е роден на 11 септември 2009 г., породи сериозна полемика във Франция след като майка му го пратила на училище с фланелка, гласяща „Аз съм бомба”. Градската прокуратура в град Сорг, близо до Авиньон в Южна Франция, е повдигнала обвинение срещу майката и чичото на малчугана за „подстрекаване към престъпление”. Обвиняемите отричат да е имало каквато и да било задна мисъл в надписа.

Майката, която е разведена, и брат й, ще се явят пред съда в Авиньон на 19 декември. Адвокатът, защитаващ интересите на кметството обаче твърди, че ще поиска като наказание символична глоба от 1 евро, плюс плащането на съдебните разходи.

Отпред на фланелката на малкия Джихад пише „Аз съм бомба” (фр. Je suis une bombe), а на гърба - „Джихад, роден на 11 септември”. Детето е отишло на детска градина с фланелката, подарена от брата на майка му, на 25 септември 2011-а, или две седмици след рождения му ден. Директорката веднага дала пуловер на детето, за да се покрият надписите, и се обадила на районния училищен инспекторат и в кметството. Кметът Тиери Ланио пък сезирал прокуратурата. Според него наставниците на детето са го използвали по безотговорен начин, за да изпратят политическо послание и „провокация към омраза и тъероризъм”.

Друг чичо на детето - Зеяд Багур, оневини подсъдимите си роднини пред телевизия RTL. „Има и по-лоши неща, които са минавали за прост черен хумор. Да, не е най-уместният майтап в случая, но не са си мислили, че може да шокира някой. Ако са искали да станат известни, нямаше да ползват 3-годишния си син за да го направят”, обясни той.  

Прокурорът по делото Бернар Маршал обяснява, че майката и чичото са били изненадани от обвиненията и не са предполагали, че случаят ще придобие подобни пропорции. Въпреки че родителите не са известни на властите като радикални ислямисти, прокурорът обясни, че настойниците на детето не са глупави хора, и са били пределно наясно с подтекста, който носи подобен надпис. „Това дете няма как да е знаело значението на текста”, продължи Маршал. „Осъждам отношението на тези родители, които по този позорен начин са се възползвали личността и крехката възраст на това дете за да бъде проводник на едно политическо съобщение, което нарушава закона”, допълни той.  

Джихад, което означава „борба” или „усилие”, не е разпространено име във Франция. Въпреки голямото мюсюлманско общество в държавата, което наброява 5 милиона души, през последното десетилетие едва 200 новородени са получавали това име.