/ iStock/Getty Images
Обединеното кралство, САЩ, Канада и Япония ще забранят вноса на руско злато в рамките на нови санкции, наложени на Русия в отговор на нейната инвазия на Украйна. Това обяви днес "Даунинг стрийт 10" в първия ден на срещата на върха на Г-7 в Германия, предаде Франс прес.

"Тези мерки ще засегнат директно руските олигарси и ще поразят сърцето на военната машина на Путин", заяви британският премиер Борис Джонсън, която участва в срещата на върха на Г-7 в комплекса Елмау в Бавария от днес до 28 юни.

Златото е мишената на следващия пакет европейски санкции срещу Русия

"Путин пилее намаляващите си ресурси в тази безполезна и варварска война. Той подхранва егото си в ущърб на украинския и руския народ", допълни Джонсън. "Трябва да пресушим финансирането за режима на Путин. Това именно правим с нашите съюзници", каза той.

Русия е важен производител на злато. Износът на руско злато за миналата година възлизаше на близо 15 милиарда евро, според данни на "Даунинг стрийт 10".
Забраната ще влезе в сила в скоро време и ще се прилага за новодобито или новорафинирано злато. Мярката няма да засегне златото с руски произход, което е било изнесено преди това от Русия, пояснява британското правителство.
БТА