/ getty images
Лидерите на Европейския съюз са готови да запазят висок натиск върху Русия на срещата на върха тази седмица, когато ще подчертаят, че работата по санкциите продължава, според проектодокумент, видян от Reuters, като златото се обмисля за евентуален следващ кръг на ограничения срещу Москва.

ЕС прие шест пакета от санкции срещу Русия и Беларус от началото на инвазията в Украйна през февруари, но няколко сектора, включително газа, остават до голяма степен недокоснати, тъй като правителствата на ЕС се опитват внимателно да избягват мерки, които могат да навредят на икономиката им повече, отколкото на руската.

„Работата по санкциите ще продължи, включително за укрепване на прилагането и предотвратяване на заобикаляне“, ще кажат лидерите на ЕС в края на редовната си среща на върха на 23-24 юни, според последната версия на техния проект за заключения от 20 юни.

Текстът е компромис между скандинавските и източните страни, които настояваха за ясна препратка към седмия пакет в изявлението на срещата на върха, и държави като Германия и Нидерландия, които вместо това предупреждават за фокус върху прилагането на съществуващи мерки, вместо незабавно да се добавят повече.

В предишна версия на текста не се споменаваше повече работа по санкциите, като промяната представляваше победа за ястребите. Но новият текст не споменава изрично за седми пакет, както пожела Берлин.

Въпреки че в момента не се подготвя нов пакет, продължава работата за идентифициране на сектори, които могат да бъдат засегнати, разкриват служители в Брюксел.

Според официални лица, запознати с дискусиите, златото е една от възможните следващи цели.

На среща при закрити врата на пратениците на ЕС миналата седмица Дания предположи, че следващите санкции могат да се отнасят до златото сред други сектори, според говорител на датския посланик в ЕС.

Човек, запознат с работата по санкциите, разкри пред Reuters, че Европейската комисия работи върху добавянето на злато към евентуален следващ кръг от санкции, въпреки че все още не е ясно дали мярката може да забрани износа за Русия, вноса от Русия или и двете.

Златото е решаващ актив за руската централна банка, която е изправена пред ограничения за достъп до някои от активите си, държани в чужбина, поради западните санкции.