Лихтенщайн влезе официално в Шенгенското пространство
Лихтенщайн влезе официално в Шенгенското пространство / снимка: БГНЕС, архив

Лихтенщайн започна от днес да прилага правилата на Шенгенското споразумение за сътрудничество в контрола на миграцията и убежището, съобщи италианската информационна агенция АСКА, цитирана от БТА.

Княжеството, което има 35 000 жители, получи през март одобрение на кандидатурата му за присъединяване към споразумението от Шенген. След това бе подложено на три проверки от страна на ЕС за техническата готовност за контрол на границите, както предвижда процедурата за придобиване на пълноправно членство.

"Влизането в Шенгенското пространство е за нас важно от гледна точка както на вътрешната, така и на външната политика, тъй като представлява още едно признание за суверенитета на Лихтенщайн от страните членки на ЕС," е цитираното изявление на министъра на вътрешните работи, образованието и спорта Хуго Куадерер.

Миниатюрната държава е 26-я член на Шенген и четвъртата страна извън ЕС, която се присъединява към споразумението, редом с Исландия, Норвегия и Швейцария.

Три страни от ЕС - България, Румъния и Кипър - са кандидати за влизане в Шенген, докато Великобритания и Ирландия не желаят да се присъединят към споразумението, припомня агенцията.