Лидерът на провъзгласената от сепаратистите в Източна Украйна Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин се появи на пресконференция в Донецк заедно с високопоставен представител на управляващата в Русия партия "Единна Русия", предаде Ройтерс.

Пушилин каза, че предпочита да реши спорните въпроси с Киев около демаркирането на "границата" между Украйна и ДНР по мирен път, но в същото време си запази правото да поиска помощ от Русия. "Украйна не е готова за мирно уреждане на проблемите", отчете той. 

Youtube блокира канала на лидера на Донецк

Пушилин благодари на Москва, че е признала т. нар. Донецка народна република. "Украинската "агресия" се засилва", увери Пушилин и определи ситуацията като критична. Според него украинските правителствени сили извършват провокации, които са довели до смъртта на хора.

"Ние ще победим" с помощта на "голяма Русия", изрази увереност лидерът на ДНР. Той подчерта, че военната мобилизация в "републиката" набира темпо.

В ДНР за момента няма руски войски, увери Пушилин, цитиран от ТАСС. На пресконференцията Андрей Турчак, секретар на генералния съвет на прокремълската руска партия "Единна Русия", подчерта, че никоя сила в света не може да промени правните последици от признаването от Русия на провъзгласените от сепаратистите в Украйна Донецка и Луганска народна република.

Стрелба от артилерийски оръдия ехти над Луганск

"Руски войски може да влязат в Донбас само ако лидерите на двете "републики" поискат това", уточни той.

БТА