Лидерите на ЕС постигнаха съгласие за новия европейски договор
Лидерите на ЕС постигнаха съгласие за новия европейски договор / netinfo

Германското председателство на ЕС обяви, че лидерите на ЕС са постигнали около 04.30 ч. местно времена срещата на върха в Брюксел съгласие по основните линии на новия европейски договор, който да замени проекта за конституция на ЕС, предадоха световните агенции.

Датският премиер Андерс Фог Расмусен и френският президент Никола Саркози потвърдиха, че споразумението е подкрепено от всички 27 страни членки на ЕС. Споразумението бе постигнато след близо 36 часа интензивни преговори, проточили се главно заради нежеланието на полските представители да приемат новата система за гласуване с двойно мнозинство, която според тях била твърде благоприятна за Германия.

Получихме мандат от всичките страни в Европейския съюз за свикване на Междуправителствена конференция, която да одобри "договор за реформа". Постигнахме също компромис с Полша, заяви канцлерът на Германия и председател на Европейския съвет на пресконференция рано тази сутрин в Брюксел.


Получаването на мандат за Междуправителствената конференция е изключително важна стъпка напред за Европейския съюз. Това е също силен сигнал, че ще имаме нов европейски договор и ще бъдат постепенно решени институционални проблеми на съюза, подчерта Ангела Меркел.

Очаквам още през 2009 г. да имаме президент на Европейския съюз и върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността, който ще бъде също заместник-председател на Европейската комисия, добави тя.

Спирайки се на постигнатия с Полша компромис за отчитането на гласовете на отделните страни членки на Европейския съюз при вземане на решения, Ангела Меркел отбеляза, че според този компромис сегашният начин за броенето на гласовете ще остане в сила до 2014 г. с последващ преходен период до 2017 г.

Това е един добър компромис и за Полша, и за останалите страни в Европейския съюз. Аз и германското председателство на Европейския съвет сме изключително доволни, заяви Ангела Меркел.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който бе на пресконференцията заедно с Ангела Меркел, обсипа с похвали и благодарности нея и германското председателство за резултатите от маратонското заседание на Европейския съвет, което при това още продължава.



Постигнахте нещо, което се струваше немислимо на доста хора само преди месеци, каза Барозу и поднесе букет цветя на Ангела Меркел.


Няколко държави от ЕС, поведени от Белгия, протестираха на срещата на върха в Брюксел срещу считаните от тях за твърде големи отстъпки, които се правят от германското председателство към Великобритания и Холандия, заради споразумението по текста на новия европейски договор, предаде Франс прес.

Белгийският премиер Ги Верхофстат разкритикува представения от германското председателство вариант на текста. В този вариант Лондон е освободен от задължението да прилага в местното си законодателство Хартата на основните права, а по искане на Холандия се засилва ролята на националните парламенти.

Верхофстат, който изразява позицията на още няколко страни от ЕС /Италия, Финландия, Гърция, Австрия и Унгария/ също така разкритикува компромиса по въпроса за върховенството на европейското право над националните законодателства и компромиса за юридическия статут на ЕС.