/ БТА
Руският външен министър Сергей Лавров и президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик нарекоха намесата на Запада във вътрешните работи на Босна основен фактор за усложняване на политическата ситуация в страната. Това се посочва в съобщение на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Лавров се срещна с Додик в кулоарите на дипломатическия форум в Анталия днес, уточни в социалната мрежа Телеграм говорителката на руското ведомство Мария Захарова.

Ключовият фактор за усложняване на политическата ситуация е злонамерената и незаконна намеса във вътрешните работи на суверенна Босна и Херцеговина от страна на Запада, който осъществява неоколониален курс на подкопаване на основите на Дейтънското споразумение и накърняване на конституционните права на нейните държавотворни народи, отбелязва руското външно министерство след разговорите.

Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната в Босна през 1995 г., раздели страната на две полуавтономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация

От руското външно министерство обясниха, че ситуацията в региона е била подробно обсъдена от страните в контекста на ролята на Русия като държава гарант по Дейтънското споразумение.

„Беше потвърдена принципната руска линия в подкрепа на мирното споразумение като единствена основа за осигуряване на стабилност, сигурност и развитие в страната и региона като цяло“, посочиха от ведомството.

Освен това по време на разговорите е проведен подробен обмен на мнения относно изпълнението на договореностите, постигнати след разговора между руския президент Владимир Путин и Милорд Додик в Казан на 21 февруари, с акцент върху активизирането на проектите за двустранно сътрудничество, съобщава още ТАСС.  


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
София Ангелова/БТА