Кючюков: Най-трудно е пълноценното участие на Белград в разговорите
Кючюков: Най-трудно е пълноценното участие на Белград в разговорите / netinfo

Заместникът на специалния пратеник на ООН за определяне статута на Косово Албер Роан ще разговаря с министъра на външните работи Ивайло Калфин.

Срещата се случва само няколко дни след като специалният пратеник на ООН Марти Ахтисаари обяви предложението си за статута на областта, което не получи одобрението на Сърбия. „Пълноценното участие на Белград в разговорите ще е един от най-трудните моменти от тук насетне”, коментира пред Дарик заместник-министърът на външните работи Любомир Кючюков часове преди срещата в София. „Призивът на България е сръбската страна да намери основание да се включи в диалога за определяне статута на Косово”, заяви още Кючюков.

Кючюков каза още: „Считаме, че сега от ключово значение за по-нататъшното развитие на процеса е участието, конструктивно и позитивно, и на Белград и на Прищина, в продължаващите консултации, които Ахтисаари предвижда да проведе в рамките на настоящия месец преди да предложи доклада си на Съвета за сигурност на ООН. От наша гледна точка ключово като фактор е: първо – решението да бъде правно легитимирано, т.е то да бъде взето от Съвета за сигурност на ООН; второ – то да гарантира една дългосрочност на решаването на проблема. Ключовата дума за всички страни от региона е стабилност, това решение да не предизвика цялостна дестабилизация на региона”.