Квартетът за мир в Близкия Изток ще се събира през февруари
Квартетът за мир в Близкия Изток ще се събира през февруари / netinfo

Американският държавен секретар Кондълиза Райс заяви днес, че срещата на Квартета за мир в Близкия изток /САЩ, ЕС, Русия и ООН/ вероятно ще се състои на 2 февруари във Вашингтон, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Райс обясни, че е поканила членовете на четворката за разговори във Вашингтон. Срещата ще се състои в седмицата, която започва на 29 януари - вероятно на 2 февруари, уточни тя.

Райс отбеляза, че в момента Съединените щати не могат да се присъединят към преговорите на ЕС с Иран, тъй като Техеран отказва да изпълни исканията на международната общност. Докато Ислямската република не прекрати дейностите си по обогатяване на уран, САЩ няма да се откажат от политиката да не водят двустранни преговори с нея, добави Райс.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Хавиер Солана се срещна днес с египетския президент Хосни Мубарак, предаде Асошиейтед прес.

Кайро е първа спирка от близкоизточната обиколка на Солана, който пристигна в региона малко след Райс, също с цел да съживи мирния процес между Израел и палестинците. Преди да отпътува от Брюксел, той заяви, че е настъпило време за нов опит за постигане на мир между двете страни в конфликта.

Солана отбеляза, че продължава да се надява палестинският президент Махмуд Абас да успее да формира правителство на националното единство въпреки провалилите се многобройни опити за постигане на споразумение между неговата умерена фракция Фатах и ислямисткото движение Хамас.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността подчерта също ангажираността на съюза с региона.