Квартетът за мир в Близкия Изток призова Израел да спре заселническата дейност
Квартетът за мир в Близкия Изток призова Израел да спре заселническата дейност / БГНЕС, архив

Израел би трябвало да спре изграждането на селища на Западния бряг, ако наистина иска да се стреми към решение с две държави за уреждане на израелско-палестинския конфликт, заяви Квартетът за мир в Близкия Изток в оповестен доклад, цитиран от световните агенции.

Квартетът, в който влизат ООН, Европейският съюз, САЩ и Русия, призова Израел да сложи край на заселническата дейност, да спре да отказва на палестинците да строят и да прекрати определянето на земя за изключително израелско ползване на територии, които палестинците искат за своя бъдеща държава, посочва Ройтерс.

Според доклада израелската политика "методично подкопава жизнеспособността на решението с две държави". "Това повдига основателни въпроси за дългосрочните намерения на Израел, а положението се утежнява от изявленията на някои израелски министри, че никога не бива да има палестинска държава", се казва в документа.

Ден преди парламентарните избори в Израел през март 2015 г. министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че няма да има палестинска държава, докато той е на власт, но впоследствие промени позицията си и отново пое ангажимент да се стреми към решение с две държави.

Според дипломатически източници докладът има значителна тежест, тъй като е подкрепян от близкия израелски съюзник САЩ. Палестинците искат независима държава на Западния бряг, в Газа и Източен Ерусалим - територии, завзети от Израел при войната през 1967 г.

Квартетът представи доклада в момент, когато се подновяват международните усилия за съживяване на близкоизточните мирни преговори. Последният опит в тази насока, ръководен от САЩ, се провали през април 2014 г., а оттогава насилието се увеличава, отбелязва ДПА.

Четирите световни сили препоръчаха на палестинските власти да предприемат действия за "спиране на подстрекаването към насилие и да засилят продължаващите усилия за борба с тероризма".

Квартетът осъди незаконното натрупване на оръжия и военната дейност в ивицата Газа, което в съчетание с липсата на палестинско единство и тежката хуманитарна обстановка в района "подхранва нестабилност" и пречи на договарянето на решение на конфликта.

Източник: БТА