Кубинските власти затвориха десетки частни киносалони
Кубинските власти затвориха десетки частни киносалони / снимка: morguefile.com

Кубинските власти затвориха днес частните киносалони и клубове за видеоигри в комунистическата страна, които се помещават в жилища. Те освен това потвърдиха, че ще наложат забрана на частната търговия с вносни стоки, предадоха Ройтерс и АП, като се позоваха на правителствено изявление, публикувано в официалните медии.

Броят на частните киносалони и клубове за видеоигри, които действа в жилища се увеличи чувствително в последно време в Куба. Правителството обяви, че затваря тези развлекателни обекти още днес, като подчерта, че никога не ги е разрешавало. Кубинските власти забраниха частната търговия с вносни стоки още миналия месец. Днес те уточниха, че мярката ще влезе в сила през януари, за да могат магазините да разпродадат наличните запаси.

Забраната засяга около 20 000 магазини, които продават дрехи, техника и други артикули, вкарани на острова без официално разрешение. Част от този внос се прави от хора, които пътуват редовно до Куба и носят стоки от други латиноамерикански страни, САЩ и Испания.

Кубинският президент Раул Кастро, който пое властта от брат си Фидел през 2008 г., въведе поредица пазарно ориентирани реформи в националната икономика, изградена по съветски модел. Държавата обаче продължава да е работодател на 79% от 5-милионната работна ръка в страната. Към този момент в Куба има 442 000 самонаети хора, около 100 000 от които са служители на дребни бизнесмени.

Кубинското правителство обясни, че обявените днес мерки целят внасяне на ред в частния сектор и борба с безнаказаността и изискване хората. „По никакъв начин това не означава стъпка назад (в либерализирането на националната икономика). Точно обратното, ние ще продължим да напредваме решително в модернизирането на нашия икономически модел”, което ще е възможно само „в атмосфера на ред, дисциплина и подчинение (на законите)”, се подчертава в изявлението.

Забраната на търговията с вносни стоки предизвика гняв у търговците и много обикновени хора в Куба, на които им е дошло до гуша от скъпите и некачествени дрехи от държавните шивашки предприятия, отбелязва Ройтерс. Затварянето на частните киносалони и клубове за видеоигри ще налее допълнително масло в огъня, разкрива БТА.

Според експерти наложените ограничения отразяват продължаващата борба между два лагера в кубинското ръководство, единият от които е за динамичен частен сектор, носещ полза на местното население, а другият се страхува, че държавата може да загуби своя контрол върху националната икономика.