Кризисно положение в Македония заради горещините
Кризисно положение в Македония заради горещините / netinfo

През следващите две седмици поради високите температури и многото пожари Македония ще живее в кризисна ситуация, пише македонският “Утрински вестник”.

От правителството, което вчера обяви кризисно положение в страната, припомниха, че е възможно то да бъде удължено предвид прогнозите на Управлението по хидрометеорология за това, че горещата вълна дълго ще остане над Македония и региона. Правителството вчера представи мерките, които влизат в сила от днес. Служителите в държавната и публичната администрация ще работят на намалено 6-часово работно време от 7 до 13 часа.

Бременните трябва да бъдат освободени от работа, а онези, които работят на открито, ще се трудят от 7 до 11 часа и от 18 до 20 ч. Правителството препоръча същото работно време и на бизнеса и гражданския сектор. Загубените часове администрацията ще трябва да отработи до края на годината.

Вода за пиене ще има, но ако тя се използва рационално, казват от Центъра за управление на кризи. Оттам твърдят, че засега добре се справят с пожарите и са оптимисти, че имат и кадрови, и технически капацитети да локализират и евентуално нови пожари. В случай на нужда държавата вече е осигурила помощ от чужбина. От електрическата компания казват, че е голяма вероятността токът често да спира.