Дмитрий Песков
Дмитрий Песков / БГНЕС
Русия ще разглежда изземването на приходите от замразените й активи в Европейския съюз като нарушение на всички норми на световната икономическа система, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Страните от ЕС официално са приели план за използване на приходите от замразените активи на руската централна банка в ЕС за отбраната на Украйна, съобщи тази седмица белгийското правителство.

Държавите от Групата на седемте (Г-7) замразиха руски финансови активи на стойност около 300 милиарда долара скоро след като Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна през 2022 г. ЕС очаква активите да донесат печалби в размер на около 15-20 млрд. евро до 2027 г., отбелязва Ройтерс.

"Забелязваме, че те са внимателни, разбират потенциалната опасност от подобни решения и потенциалните последици за себе си, които са неизбежни. Ето защо са избрали по-смекчения вариант (в сравнение с конфискацията на всички активи)", каза Песков на брифинг.

"Но дори и по-смекченият вариант за нас не е нищо по-малко от експроприация", подчерта говорителят на руското президентство.

Песков заяви, че Москва следи отблизо прилагането на решението и все още разработва своя отговор.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА