/ БТА

Представителите на 27-те страни членки на ЕС постигнаха принципно споразумение за използването на приходите от замразени в ЕС руски активи за закупуването на военна помощ за Украйна, се съобщава в изявление на белгийското председателство на Съвета на ЕС, публикувано в "Екс".

Текстът предвижда 90% от тези средства да бъдат използвани в европейския фонд за военна помощ за Украйна, а другите 10% - за предоставяне на друга помощ за Киев.

Предстои той да бъде одобрен от европейските лидери, отбелязва Ройтерс.

Две години война: Какви условия е поставял Путин на Украйна

"Тези пари ще послужат за военната отбрана и възстановяването на на Украйна", заяви белгийското председателство в "Екс" след среща на представителите на страните членки, предаде АФП.

"Не може да има по-мощен символ", реагира веднага председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лаейн.

Споразумението засяга приходите от активите, включително лихвите, но не и самите активи, които ще останат замразени. Те ще осигурят 3 милиарда евро само тази година, отбелязва ДПА.

Руски обстрел над училищна площадка в Харков, има ранени деца

В ЕС са замразени около 210 милиарда евро активи на руската Централна банка. Компанията за финансови услуги "Юроклиър" съобщи наскоро, че само през 2023 г. те са генерирали лихви от около 4,4 милиарда евро.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Асен Георгиев/БТА