Кралят на Саудитска Арабия се завърна след лечение в чужбина
Кралят на Саудитска Арабия се завърна след лечение в чужбина / снимка: Reuters, архив

Кралят на Саудитска Арабия Абдула се завърна в страната си след тримесечно лечение в чужбина, съобщи държавната телевизия, цитирана от Ройтерс.

Стотици мъже в бели роби изпълниха традиционен бедуински танц със саби върху специални килими, постлани на летището в Рияд, посрещайки 87-годишния монарх. Телевизията излъчи на живо посрещането в предаване, озаглавено "Радостта на народа", а телевизионните водещи бяха с кърпи в цветовете на саудитския флаг.

Точно преди пристигането си крал Абдула оповести поредица от социални мерки на стойност 35 млрд. долара, включващи компенсации за високата инфлация, помощи за безработни и младежи, държавна помощ за бездомните семейства, стипендии за студенти в чужбина. Обявените мерки явно са продиктувани от протестите срещу бедността, корупцията и репресиите, обхванали редица арабски страни, пише БТА. Кралят обаче не обяви никакви политически реформи, изтъква Ройтерс.

Политическата стабилност в Саудитска Арабия е от огромно значение за целия свят, защото кралството контролира над 1/5 от петролните запаси и е най-важният регионален партньор на САЩ, напомня агенцията.

Анализатори не очакват Саудитска Арабия да бъде обхваната от бунтове като тези в Египет и Тунис. Кралството разполага с повече от 400 млрд. долара под формата на петродолари. Но правителството трябва да намери отговор на социалните проблеми, свързани с високата безработица сред младите и скъпите жилища.