Важно и историческо нарече днешното заседание на парламента в Република Северна Македония премиерът на страната Димитър Ковачевски, който представи предложената от ЕС преговорна рамка.

Ковачевски благодари за подкрепата на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която пристигна в Скопие специално, за да говори пред депутатите. 
По думите на Ковачевски преди срещата на върха на ЕС в Брюксел Северна Македония е получила „набор от идеи, а не официално предложение“, което е било неприемливо и това е причината, поради която премиерът е отхвърлил предложението. 

„Много важно е, че не спряхме дотук. Не се отказахме. Не сме решили да играем на фалшиви патриоти. Напротив, ние продължихме да търсим решение, което да задоволи държавните и националните интереси на македонския народ. На същите червени линии, но и на същото задължение за започване на преговори. В резултат и в резултат на подкрепата на много европейски приятели успяхме да получим едно официално, общо предложение на Европейския съюз. Това европейско предложение наистина отразява нашите позиции“, заяви Ковачевски. 

Той повтори, че предложената преговорна рамка „ясно определя македонския език като признат и приет в Европейския съюз“.

„Да, с това предложение за преговорна рамка целият процес на нашите преговори, всички милиони страници в следващите години, включително и актът за пълноправно членство, ще бъдат написани на македонски език. Македонският език ще се говори официално в Брюксел и във всички европейски столици. Това е най-голямото постижение, най-важният успех“, заяви Ковачевски.

Всички двустранни въпроси с България не влизат в преговорната рамка, а с приемането на предложението веднага се насрочва провеждането на първата Междуправителствена конференция, подчерта пред депутатите Ковачевски, уточнявайки, че това е истината, всичко останало, което чуват е „буря от манипулации, спекулации, фалшиви новини и умишлени и неволни щети и създаване на криза и дестабилизация на държавата“.

На такова предложение, което напълно отразява нашите национални интереси и червени линии, аз, правителството и президентът на държавата казахме „да“. Ние търсихме и получихме възможно най-доброто решение, не сме преговаряли и търсили компромиси. Няма да позволим, както в миналото, гражданите да живеят в постоянна несигурност, безпокойство и дилеми какво ще се случи утре. Няма да позволим страната да остане на опашката на Балканите, когато всички вървят напред, въпреки проблемите си от различно естество. Няма да позволим проблемите с идентичността да се използват като муниции в борбата за места, търгове и родени и неродени поколения да бъдат държани като заложници на това“, заяви Ковачевски. 

По думите му с приемането на предложената от ЕС преговорна рамка държавата остава на единствения път, за който няма алтернатива и че от особена важност е фактът, че страната започва да се движи и да се променя чрез процеса на преговори.

„В същото време напълно разбирам тревогите на гражданите. Ето защо искам да подчертая, че най-важното, ние се ангажираме, че никой не може, няма право и няма да преговаря за македонския език, за особената историческа, културна идентичност по каквито и да е причини. Ясен, твърд и непроменен ангажимент. Повтарям, за всеки, по всяко време. Точка. Не съм съгласен да плачем за съдбата си, а да се борим по правилния начин, за настоящето и бъдещето. Уверени в себе си и своята идентичност, без компромис, винаги и по всяко време. И то възможно най-скоро като част от обединена Европа и част от един мирен и прогресивен регион“, каза Ковачевски.

По време на обръщението на Ковачевски опозицията наду вувузели и свирки. Това се случи и с всички останали говорители от парламентарната трибуна, които не са от ВМРО-ДПМНЕ или Левица. Опозиционните депутати гориха и късаха предложението, викаха и свиркаха, докато не беше обявен край на днешният ден от заседанието. То продължава и в утрешния ден, докато не се изкажат всички, около 40 записани за изказвания. 
БТА