/ БГНЕС
Имаме предложение, което включва нашите наблюдения и ясно изразени виждания, и не трябва да имаме никакви съмнения в това. В европейското предложение сме дефинирали позиции за ясно и недвусмислено приемане на македонския език. Това беше най-важният въпрос за нас и затова искам да бъда кристално ясен. Македонският език е абсолютно чист и равнопоставен на другите езици на ЕС без никакви бележки под линия, звездички, пояснения и звездички, каза премиерът Димитър Ковачевски след срещата с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в Клуба на депутатите, като част от широките консултации по предложението на Франция за започване на преговори за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС.

Ковачевски подчерта, че предложението поставя двустранните и исторически въпроси извън преговорната рамка. „Отворените въпроси трябва да се затварят, но ще имаме време за това. Европейският съюз посочва, че това трябва да се реши на двустранна основа и следователно това изобщо не е част от преговорната рамка. Добросъседските отношения като такива са в основата на ЕС. Ние сме се разбрали, че ще го приемем като факт още през 2001 г., когато беше подписано Споразумението за стабилизиране и асоцииране. В този дух, съгласно този принцип и тази установена практика, нашето задължение като член на Съюза ще бъде да работим за добросъседски отношения и ще го направим, като изпълним Споразумението за добросъседство, точно както го правим, като изпълним Споразумението от Преспа, каза той премиерът.

Пендаровски: Френското предложение по никакъв начин не накърнява македонската идентичност

Относно промените в Конституцията, всички партии имаха своите изказвания през изминалия период, други ги променят. Нашата конституция предвижда гражданите, които се самоопределят по друг начин, да бъдат част от Конституцията. Смятам, че всички депутати трябва да приемат промените в Конституцията”, каза Ковачевски.

Някои от коалиционните партньори са на положително мнение, а някои още обмислят, каза Ковачевски за френското предложение. „Мисля, че всички политически партии подхождат сериозно към този въпрос и ще вземат правилното решение. Това е отговорност”, отвърна Ковачевски на въпроси на журналисти.

Той посочи, че протоколът между Република Северна Македония и Република България не е част от преговорната рамка. Това е двустранен документ, който не е част от европейския пакет.

„Това окончателно европейско предложение дава възможност за безусловно започване на преговори на Северна Македония за присъединяване към ЕС и за прилагане на решението на Европейския съвет от март 2020 г. Ще можем да започнем преговори с ЕС веднага след като вземем решение да приемем предложението. Всички сме наясно с чувствителността на този въпрос. Лесно е да отхвърлите, да отложите, да изберете нова несигурност. Но в този исторически момент е необходимо рационално мислене с хладна глава, необходима е мъдрост и отговорност и обективен анализ на всички сценарии, с грижа за бъдещето на нашите деца. Не трябва да правим ежедневна политика от този въпрос. Това е исторически важен и стратегически въпрос, към който всеки политик и гражданин трябва да подходи много сериозно, каза Ковачевски. Той апелира всички да се придържат към фактите, официалните документи и тяхното правилно тълкуване. Премиерът призова всички политически заинтересовани страни да се съобразят с мащаба на задачата и да действат градивно, отговорно и държавнически. Той подчерта, че правителството последователно се придържа към държавните позиции по отношение на преговорите с България във всяко отношение, защитава националния интерес и македонския език и идентичност.

„Обещахме, че ще се борим да запазим ключовите червени линии, които повтаряме от месеци и за които парламентът прие резолюция и го направихме и го правим. И ние продължаваме да го правим и ще го правим във всяка следваща стъпка от този процес, каза министър-председателят. Това, според него, е исторически момент за страната, един от малкото каквито са и независимостта на Република Македония, като Охридския договор, Преспанския договор.

„Имаме уникалната възможност да изпълним нашата дългоочаквана стратегическа цел - пълноправно членство в ЕС. Това е нашата визия и това е нашето бъдеще. Имаме уникалната възможност да осигурим просперитета на страната, защото го дължим на бъдещите поколения. Време е за мъдри решения, каза Ковачевски в изявление пред медиите след срещата с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.
БГНЕС