/ БГНЕС
Позицията, в която се намираме, е по-изгодна за нас. Предложението, което получихме, включва нашите забележки и ясно изразени позиции. Стратегията ни даде резултат. Това заяви по време на пресконференция премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски след края на консултациите с коалиционните партньори на правителството. Те бяха поканени за разговор, за да обсъдят новото предложение на Франция за сваляне на българското вето срещу началото на преговорите на Скопие с Европейския съюз. По време на дебатите министърът на външните работи Буяр Османи и вицепремиерът Боян Маричич разясниха подробно предложението, като взеха предвид стратегическите цели на страната.

Полученото френско предложение за премахване на българското вето за ЕС включва нашите забележки и представлява солидна основа за изграждане на сериозна и отговорна държавническа позиция за възможността, която се отваря пред държавата, допълни Ковачевски.

„Защитихме националния интерес и македонската национална идентичност. Защитихме и червените линии, за които говорихме в продължение на месеци.“

Ковачевски каза, че това е първата от поредицата срещи, които ще се проведат във връзка с предложението: с президента на държавата, с опозицията, гражданското общество, медиите.

Историческите въпроси няма да бъдат част от преговорната рамка, потвърди и вицепремиерът по въпросите на европейската интеграция Боян Маричич.

В представения от френското председателство документ не фигурира и двустранният протокол, което означава, че е „изпълнено нашето очакване историческите въпроси, които биха затруднили този процес, да бъдат премахнати“, каза вицепремиерът.

„Имаме гаранция, че ще изпълним това, което сме приели и ратифицирали в нашия парламент - нищо повече от това. Останалите въпроси ще решаваме в двустранен формат с България. Разбира се, всяка страна член на ЕС във всеки момент от процеса, ако реши, може да блокира. Многократно е показвано с други държави, но ние имаме гаранция, че сме записали на хартия всички следващи стъпки и всички формати и механизми за преодоляване на различията. Това е нашата гаранция, че никоя държава, в случая и България, няма да може произволно да използва ветото, ако изпълним задълженията си и преговаряме, както е посочено в преговорната рамка“, обясни вицепремиерът Боян Маричич.

„Ако правителството вземе решение след процеса на консултации, че одобрява пакета, тогава мога веднага да организирам среща на междуправителствената комисия с Република България и да пристъпя към подписване на протокола. Мисля, че това ще съвпадне във времето с деня, когато Съветът на ЕС ще приеме преговорната рамка и целия този процес.“ Това заяви на свой ред министърът на външните работи Буяр Османи, който също участва в пресконференцията.

Той подчерта, че протоколът е съгласуван в Министерството на външните работи, но трябва да бъде одобрен от правителството, а правителството ще го разгледа в рамките на целия пакет.

„Пакетът има европейски и двустранен компонент. Двустранният компонент е протоколът и той вече не е в европейския пакет, а е двустранен с Република България, но е част от този процес“, каза Османи.
БГНЕС