Хашим Тачи
Хашим Тачи / БГНЕС, архив
Президентът на Косово Хашим Тачи представи пред парламента за разглеждане и приемане проекторезолюция долината Прешево, Южна Сърбия, да бъде обединена с Косово. Етническото мнозинство на региона е албанско и според държавния глава това са исканията на местното население.

Тачи, в писмо до Парламента, казва, че предложеният от него документ се основава на конституцията на Косово и "постоянните искания на албанците от долината на Прешево, насочени към институциите на Република Косово, за да защитят и подобрят положението си и да изпълнят своите исторически изисквания“ за присъединяване към Косово.

Според проекторезолюцията на Тачи, косовските институции се ангажират да "зачитат политическата воля на албанците от Прешевската долина за обединение с Косово, изразена в референдума от 1992 г., както и с борбата на Освободителната армия на Прешево, Медведжа и Буяновац (ОАПМБ)".

Тачи и Вучич обсъдиха възможността за нормализиране на отношенията


"Изискванията на албанците от Прешевската долина, т.е. албанците, живеещи в техните автохтонни области, в общините, управлявани от Сърбия - Прешево, Медведжа и Буяновац, според тяхната свободна воля за самоопределение, са легитимни в съответствие с международното право и всички изисквания, които се отнасят до историческите и политическите права и правата на населението, което иска да живее на свобода, както и всички европейски нации“, се казва наред с други неща в проекторезолюцията.

Вучич: Не съм говорил за никаква сръбска военна намеса в Косово

Според идеята на Тачи, който отпреди една година се застъпва за разрешаване на спорове със Сърбия с "корекция на границите", но без да се откаже от косовската територия, исканията на албанците от южна Сърбия за присъединяване към Косово "ще помогнат за дългосрочна стабилност и ще допринесе за постигането на дългосрочен мир в региона".
 
 
БГНЕС