Тачи и Вучич обсъдиха възможността за нормализиране на отношенията

/ БГНЕС
Президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи обсъдиха в Братислава диалога за нормализиране на отношенията между двете държави в рамките на международната конференция "Глобек", съобщи МИА.

В началото на дискусията Вучич каза, че Прищина и Сърбия имат различни тълкувания за територията на Косово и че е песимистично да постигне споразумение с Прищина, но и че това не означава, че няма да направи всичко, за да се запази мира и стабилността в региона, и че ще се опита да се намери решение.

ЕК предупреди, че преговорите за разширяването на ЕС траят дълго

Според него властите в Прищина и албанското население смятат, че Косово принадлежи на тях и че е независима държава, а според сръбската конституция Косово е територията на Сърбия.

„Тачи каза, че таксите са наложени срещу Сърбия заради агресивното ни поведение, а ние само вършехме работата си, която е борба срещу членството на Косово в ЮНЕСКО и Интерпол. Ние не правехме нищо агресивно, което застраши албанския народ. Ние не направихме нищо, за да им навредим. Единственият въпрос е, че не сме съгласни по въпроса за статута и че според тях това е агресивно поведение на Сърбия”, каза Вучич.

ЕК препоръчва начало на преговори със Северна Македония и Албания

Той отрече твърдението на Тачи, че Брюкселското споразумение съдържа разпоредба, според която Сърбия няма да блокира Косово по пътя към членство в международни организации. Сръбският лидер добави, че това е в проектозакона, но не и в окончателния документ, в който се заявява, че двете страни няма да се блокират по европейски път, така че това се отнася само за ЕС, но не и за ЮНЕСКО и Интерпол.

Вучич каза, че дори преди да направи предложение за окончателното решение, цялата международна общност ще "ги осъди" и всички искат да видят решението, което искат и никой "не ги пита нищо".

Вучич: Не съм говорил за никаква сръбска военна намеса в Косово

„Половината от света признават Косово, а половината не го признават. Това означава, че трябва да намерим решение. Ако политическата ситуация днес е толкова лоша, че не можем да направим това, това означава, че някои други отговорни хора трябва да го направят в бъдеще. Надявам се, че ще има смели хора не само в Белград и Прищина, но и в света, за да приемат компромисни решения, а не решения в тяхна полза. Но трябва да намерим решение и това трябва да бъде решение, което и двете страни ще приемат”, каза Вучич в своята презентация.

От друга страна, Хашим Тачи смята, че тази година може да се постигне споразумение и че то трябва да бъде всеобхватно и международно признато.

Той оцени, че диалогът е в криза заради "ненужното условие" на Белград за премахването на митата, но смята, че следващите дни и седмици, преди срещата в Париж, ще бъдат решаващи за положителния изход на процеса и сделката.

Македония и Албания очакват своите доклади от ЕК

„Разбира се, без граници по етнически признак, това ще завърши с взаимно признаване. Знам, че подобно споразумение носи повече мир и стабилност в Западните Балкани, ще допринесе за признаването на Косово от петте държави-членки на ЕС, които не признаха Косово, но също така ще отвори пътя за членство в НАТО, ЕС и ООН”, каза Тачи.

Вучич обяви, че ще се срещне и с германския канцлер Ангела Меркел в събота, като основната тема на разговорите ще е Косово.
БГНЕС