/ БГНЕС
Очаква се тази седмица британският премиер Борис Джонсън да представи начин за излизане от въведените заради коронавируса карантинни мерки, за да може петата световна икономика да възобнови работа, без да се задейства втора вълна на зараза.

Правителството е длъжно да направи оценка на изолационните мерки до 7 май, а Джонсън е казал, че иска да изготви график и различни варианти за облекчаване на ограниченията.

Джонсън обаче изброи пет критерия, които трябва да бъдат спазени, преди да се отменят ограниченията в страната, която е втора по брой на смъртните случаи в Европа след Италия.

ПЪРВИ КРИТЕРИЙ

"Националната здравна служба (НЗС) има достатъчен капацитет да осигури интензивна помощ и специализирано лечение в цяла Великобритания."
Правителствените учени казват, че броят на заразените спада. Намаляват и хоспитализациите, както и броят на пациентите в интензивни отделения. В Лондон има очевиден спад на хората с КОВИД-19 в болници, но той не е толкова явен в други райони като Шотландия, Североизточна Англия и Източна Англия.

ВТОРИ КРИТЕРИЙ

"Трайно намаляване на ежедневните смъртни случаи от коронавирус."

Най-тежките дни при смъртните случаи бяха 21 април с 1172 починали и 10 април с 1152 починали. От 21 април ежедневният брой на жертвите се движеше между 305 на 27 април и 1005 на 24 април. На 2 май починалите се увеличиха с 315 до 28 446 души.

Правителствените учени казват, че макар и ежедневният брой на починалите да показва тенденция към спад, те очакват той да се задържи в плато за известно време.

ТРЕТИ КРИТЕРИЙ

"Надеждни данни да покажат, че степента на заразяване спада до управляеми равнища из цялата страна."

Джонсън каза, че задържането на нивото на заразяване ниско е от жизненоважно значение. То показва средния брой хора, които се заразяват от един носител на коронавируса. Според учени сега този показател е между 0,6 и 0,9, а през март беше 3,0. Това означава, че сега един заразен предава вируса на по-малко от един друг човек.

ЧЕТВЪРТИ КРИТЕРИЙ

"Оперативните предизвикателства, включително тестване и лични защитни средства, да са налични и предлагането да може да задоволи бъдещо търсене."

В края на миналата седмица здравният министър Мат Ханкок заяви, че Великобритания е постигнала целта си да извършва по 100 000 теста за новия коронавирус на ден. Той каза, че за 24 часа до 08.00 ч. сутринта по Гринуич в петък са направени 122 347 теста. Данните от неделя обаче показват, че предишния ден са извършени само 76 496 теста.

Има обаче проблеми при доставянето на лични защитни средства за някои здравни работници на предна линия и за старчески домове.

ПЕТИ КРИТЕРИЙ

"Увереност, че всякакви корекции на текущите мерки няма да породят риск от втори пик на заразявания, който да претовари НЗС."
Това е най-трудният за проумяване критерий и най-опасният за Джонсън. Учените ще следят много изкъсо нивото на заразяване, за да се уверят, че показателят не надхвърля 1,0. Засега няма специфично лечение за новия коронавирус, нито ваксина.