/ /iStock
Акаунтите на няколко интернет знаменитости в Китай, известни с луксозното или екстравагантното си съдържание, бяха блокирани в социалните мрежи, предаде АФП.

Страната наскоро започна да заема по-строга позиция по отношение на публикации, считани за вулгарни или неподходящи.

В Китай интернет е строго регулиран и страната не се колебае да изключва цифрово лица или компании, които са под прицела на правителството или могат да предизвикат безредици.

През април китайският интернет регулатор започна кампания за премахване от социалните мрежи на всяко съдържание, което "умишлено насърчава екстравагантен начин на живот и показно богатство".

Акаунтът Wanghongquanxing, следван от над 4 милиона абонати и известен с видеоклиповете си с дизайнерски дрехи, първокласни полети и колекция от нефритени бижута, вече не беше достъпен в Douyin, китайската версия на TikTok.

Той вече не е видим "поради нарушения на насоките на общността в Douyin", гласи съобщение.

Според държавните медии акаунтът е бил изтрит в началото на месеца, заедно с тези на няколко инфлуенсъри, свързани с луксозните стоки.

Същото важи и за "Young Master Bo" (Bo Gongzi), акаунт на инфлуенсър, свикнал да се снима как кара Rolls-Royce.

Акаунтът на "Сестра Шел" (Baoyu Jiajie), инфлуенсър, която публикуваше видеоклипове на богато украсеното си имение и редовно беше виждана покрит с перлени и диамантени огърлици, също изглеждаше засегнат. Нейното съдържание вече не беше достъпно в Bilibili, китайския еквивалент на YouTube.

Douyin заяви, че ще започне да се бори с фалшивите новини, разпространявани в социалната мрежа с единствената цел да се увеличи броят на гледанията.

"Douyin насочва създателите да показват своя истински и добър живот", се казва в изявление на компанията.

Китайският президент Си Дзинпин редовно възхвалява "общия просперитет" - политическа инициатива, която има за цел да намали икономическото неравенство в страната с големи разлики в богатството.

През 2021 г. Вия, тогава една от най-влиятелните китайски интернет знаменитости, изчезна от основните социални мрежи в страната след тежка присъда за укриване на данъци. Вия беше смятана за емблематична фигура на "телешопинга". 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС