Киргизстан има ново правителство
Киргизстан има ново правителство / снимка: Reuters, архив

Ново правителство е формирано в Киргизстан, съобщи пресслужбата на досегашния временен кабинет, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Президентът от преходния период Роза Отунбаева огласи списъка на новите министри. За първи вицепремиер е назначен Амангелди Муралиев, бивш министър-председател от началото на 2000-те. Вицепремиери стават Александър Костюк, министър на селското стопанство през управлението на Аскар Акаев, Уктомхан Абдулаева, заемала поста заместник-премиер, докато президент бе Курманбек Бакиев, и Жанторо Сатибалдиев, натоварен с възстановяването на Южен Киргизстан след масовите безредици в региона.

Сред министрите има главно нови лица, но и хора от екипа на сваления държавен глава Бакиев. Постът министър на отбраната засега е вакантен, посочва агенцията.

В Киргизстан наричат новото правителство "техническо". То заменя временния кабинет, тъй като повечето досегашни министри подадоха оставка, за да участват като представители на своите партии в парламентарните избори наесен. След вота партията победителка ще назначи премиер и ще формира ново правителство, а Роза Отунбаева ще трябва да се оттегли от министърпредседателския пост. Тя обаче ще остане президент до 31 декември идната година, уточнява ИТАР-ТАСС.