Ким обясни за предполагаемото изпитание на водородна бомба
Ким обясни за предполагаемото изпитание на водородна бомба / БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че страната му е извършила изпитание с водородна бомба като стъпка за самозащита срещу заплахата от страна на САЩ за ядрена война. Той подчерта, че Северна Корея има суверенното право да предприема подобно нещо, без да бъде критикувана, предаде Ройтерс, като цитира севернокорейската агенция КЦТА.

Северна Корея заплаши Сеул с война

Изпитанието на водородна бомба беше стъпка за самозащита, предприета с цел надеждна защита на мира на Корейския полуостров и на регионалната сигурност от опасността от ядрена война, породена от оглавените от САЩ империалисти, заяви Ким, цитиран от КЦТА.

Севернокорейци отпразнуваха водородната бомба с фойерверки

Това е легитимно право на една суверенна държава и справедливо действие, което никой не може да критикува, добави той.

Ким обясни за предполагаемото изпитание на водородна бомба
netinfo

САЩ казаха, че нямат ядрени оръжия в Южна Корея, но след теста те започнаха разговори с нея за разполагане на стратегически оръжия на Корейския полуостров. Медиите посочиха, че тези оръжия може да включват ядрени бомбардировачи Б-2 и Б-52, както и ядрена подводница.

Северна Корея обяви, че е провела успешно изпитание на водородна бомба (ВИДЕО)

Новината за успешно изпитание на водородна бомба от страна на Северна Корея бе съобщена в сряда, а местната информационна агенция разпространи снимка на държавния лидер с информацията, че той лично е разписал заповедта за теста.

САЩ не смятат, че КНДР е извършила опит с водородна бомба

В свое изявление Белия дом съобщи, че няма доказателства Пхенян да е извършил изпитанието. Според експерти тестът на Северна Корея е предизвикал прекалено малък трус (от 5,1 степен), за да бъде наистина изпитание на водородна бомба.

Реакциите след предполагаемия севернокорейски опитс водородна бомба

Международната общност остро осъди предполагаемия опит на Северна Корея, а в своя декларация 15-те страни членки на Съвета за сигурност на ООН, включително съюзника на КНДР Китай, съобщават, че са решили "незабавно да започнат работа по ответни мерки, които ще се съдържат в нова резолюция".

В декларацията бе посочено, че новият ядрен опит на Северна Корея е "явно нарушение на резолюции на Съвета за сигурност", които забраняват на Пхенян всякаква дейност, свързана с разработване на ядрено оръжие и балистични ракети.

Източник: БТА