Северна Корея заплаши Сеул с война
Северна Корея заплаши Сеул с война / Guliver/Getty Images

Северна Корея отправи днес предупреждение за война. Това стана, докато Южна Корея продължаваше да излъчва пропаганда против Пхенян по границата между двете съперничещи си държави в отговор на предполагаемия четвърти ядрен опит на Севера, предаде Асошиейтед прес.

В реч пред огромно множество, събрало се на пхенянския площад "Ким Ир-сен", секретарят на Корейската трудова партия Ким Кхи-нам заяви, че излъчванията, както и разговорите между Вашингтон и Сеул за възможно разполагане в Южна Корея на модерни американски бойни самолети, способни да носят ядрени бомби, са тласнали Корейския полуостров "към ръба на войната".

Севернокорейци отпразнуваха водородната бомба с фойерверки

Съперниците на Пхенян "завиждат" заради успешно изпитаната от Севера водородна бомба, каза Ким в изявление, което бе излъчено снощи по севернокорейската държавна телевизия.

Китайското министерство на външните работи призова Сеул да запази възможността за начало на диалог с Пхенян в най-скоро време. Китайският министър на външните работи Ван И и южнокорейският му колега са обсъдили снощи по телефона ситуацията на Корейския полуостров във връзка с ядреното изпитание на Корейската народнодемократична република, съобщиха днес китайските медии, цитирани от ТАСС.

ООН плаши Северна Корея с нови санкции и осъди последния й ядрен тест (ВИДЕО)

Япония и Великобритания заявиха вчера, че международната общност трябва да даде твърд и бърз отговор, след обявеното от Северна Корея успешно изпитание на водородно ядрено устройство, предаде Ройтерс.

Въпросът за премахването на ядреното оръжие от Корейския полуостров може да бъде включен в дневния ред на майската среща на върха на Г-7 в Япония. Намерение за това е изразил японският премиер Шиндзо Абе, предаде японската агенция Киодо, цитирана от ТАСС.

Източник: БТА