Северна Корея обяви, че е провела успешно изпитание на водородна бомба, предадоха световните агенции, цитирайки специално изявление по севернокорейската Централна телевизия.

Говорителка прочете по телевизията типично изявление, силно натоварено с пропаганда, обявявайки, че страната е тествала "минитюаризирана водородна бомба", която издига севернокорейската "ядрена мощ на следващото равнище" и й осигурява оръжие да се защити срещу САЩ и другите си врагове.

Според изявлението опитът е бил "перфектен успех".

Ако тестът бъде потвърден от външни експерти, то това ще доведе до натиск за нови, по-строги санкциите в ООН и ще влоши още повече отношенията между Пхенян и съседите му, отбелязва Асошиейтед прес.

Ядреното оръжие отново е на масата

Севернокорейските ядрени опити тревожат Вашингтон и другите международни сили, тъй като се приема, че всеки взрив доближава Пхенян до целта му да разработи ракети с ядрени глави, които могат да достигнат САЩ. През последните години Северна Корея извърши три ядрени опита - през 2006, 2009 и 2013 години. В отговор Съветът за сигурност на ООН наложи на страната различни санкции.

Водородната бомба използва процес на сливане на атомните ядра, за да създаде взрив, който е много по-мощен отколкото при "обикновената" атомна бомба, уточнява Си Ен Ен. Устройството е много по-мощно от плутониевите оръжия, тествани по-рано от Пхенян, а също така и много по-сложно за създаване.

Водородната бомба - най-мощното и разрушително оръжие в света

"Ако няма посегателство срещу суверенитета ни, няма да използваме атомно оръжие. Това изпитание на водородна бомба ни извежда на по-високо ниво на ядрена мощ", обяви севернокорейската информационна агенция.

Изпитанието е било проведено в 10:00 часа местно време и според изявлението не е оказало негативно влияние върху околната среда.

Приема се, че Северна Корея има няколко елементарни ядрени бомби и от десетилетия се опитва да усъвършенства многостепенна ракета с далечен обсег, която в крайна сметка да може да пренесе по-малки версии на бомбите. След няколко провала страната изстреля първия си сателит през декември 2012 година.

Според експерти балистичните ракети и ракетите за извеждане на сателити в космоса имат сходни корпуси, двигатели и други технологии. ООН определи пускането на сателита през 2012 г. като забранен опит с технология за балистична ракета.

Северна Корея обяви че е провела успешно изпитание на водородна бомба (ВИДЕО)
netinfo

Президентът на Южна Корея Пак Гън-хе свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност на страната във връзка със съобщението на Северна Корея, че е изпитала успешно водородна бомба, съобщи националната информационна агенция Йонхап, цитирана от ТАСС.

Малко количество водород може да е било инжектирано в изпитаното днес от Северна Корея устройство, заяви говорител на южнокорейското министерство на отбраната, цитиран от Ройтерс. "Ще разберем това, след като анализираме внимателно, но предполагаме, че малко количество водород може да е било добавено при четвъртия ядрен опит" на КНДР, каза Ким Мин-сьок пред репортери. Северна Корея извърши три ядрени опита - през 2006, 2009 и 2013 години.

В отговор Съветът за сигурност на ООН наложи на страната различни санкции.

Независими китайски експерти поставят под съмнение твърдението на Северна Корея, че е изпитала водородна бомба. Те по-скоро смятат, че е бил използван обикновено ядрен заряд, пише китайският новинарски портал "Сина", цитиран от ТАСС.

Специалистите, с които се е свързала медията, се аргументират, че мощността на взрива при теста е около 22 000 тона тротилов еквивалент. Еквивалента на мощността на експлозия при тест на водородна бомба обикновено е от няколкостотин хиляди до 1 милион тона тротилов еквивалент.

Въз основа на наличните до момента данни цитираните експерти смятат, че днешният опит е бил аналогичен на този от 2009 г., а мощността на заряда - съпоставима с тази на атомната бомба, хвърлена от Съединените щати в японския град Хирошима през 1945 г.

По-рано днес южнокорейски заместник-министър на външните работи осъди извършения от КНДР тест. "Поредната севернокорейска провокация е очевидно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и сериозно предизвикателство към международния мир и сигурност", каза Лим Сун-нам на спешна среща със сътрудници на външното министерство.

Шефът на Организацията за всеобща забрана на ядрените опити, която е подразделение на ООН, извършващо световен мониторинг за ядрени опити, каза, че изпитанието, извършено от Северна Корея, ако бъде потвърдено, ще е нарушение на международния договор за забраната на тези опити и голяма заплаха да световния мир и сигурност, предаде Асошиейтед прес.

Ласина Зербо каза в декларация, че всеобщо поетият ангажимент да не се провеждат ядрени опити се спазва от 183 страни от 1996 г. Зербо призова Северна Корея да се въздържа от по-нататъшни ядрени опити и да се присъедини към 183-те държави, подписали договора.

Той посочи, че организацията е регистрирала рано тази сутрин "необичайно сеизмично събитие на Корейския полуостров" и посочи координатите му. Те съвпадат с ядрения изпитателен полигон Тончхан-ри на 49 км северно от град Килджу, в североизточните планини на страната. Там са били извършени всички нейни ядрени опити досега.

Трус със сила 5,1 по Рихтер край севернокорейски обект за ядрени опити

Японският премиер Шиндзо Абе заяви днес, че страната му ще даде твърд отговор на нарушаването от страната на Северна Корея на усилията за неразпространение на ядрените оръжия, предаде Ройтерс. Абе определи като заплаха за националната сигурност обявеният от Пхенян опит с водородна бомба и подчерта, че Япония по никакъв начин не може да толерира севернокорейските ядрени тестове.

Японският премиер посочи, че страната му ще работи с Русия и другите постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и настоя за приемане на нова резолюция, предаде ТАСС.
Японското министерство на околната среда съобщи, че не са регистрирани изменения в радиационния фон.

Японското правителство ще се събере на извънредно заседание, на което ще бъдат обсъдени мерки при евентуално изменение на радиацията.

Съединените щати и Великобритания не могат да потвърдят, че Северна Корея е изпитала водородна бомба, но ако е вярно, осъждат твърдо теста, предаде Ройтерс. "Въпреки че не можем да потвърдим тези твърдения към този момент", ние осъждаме всяко нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и отново призоваваме Северна Корея да спазва международните си задължения и ангажименти", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Нед Прайс.

Той даде да се разбере, че Съединените щати ще продължат да следят ситуацията. Все така "ще пазим и защитаваме нашите съюзници в региона" и ще "дадем съответен отговор на всяка севернокорейска провокация", предупреди Прайс.

Британският министър на външните работи Филип Хамънд също не можа да потвърди, че КНДР е изпитала водородна бомба. Евентуален такъв опит от страна на Северна Корея би бил "провокация, която осъждам без никакви резерви", и "сериозно нарушение" на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, подчерта в същото време Хамънд по време на посещение в Китай.

Източник: БТА

Северна Корея обяви че е провела успешно изпитание на водородна бомба (ВИДЕО)
netinfo