Киев въвежда особен статут за 30 населени места в Източна Украйна
Киев въвежда особен статут за 30 населени места в Източна Украйна / БГНЕС

Около 30 населени места в източноукраинските Донецка и Луганска област официално получиха статут, който предвижда особен вид местно самоуправление, предаде ТАСС. Това стана с приложение към постановление на Върховната рада, публикувано днес в парламентарния вестник "Гласът на Украйна", и се смята, че то вече е влязло в сила.

В документа се изброяват и над 50 населени пункта в Донбас, в които положението за особен статут няма да се прилага. В текста се казва, че документът е приет с цел да се реализират Минският протокол от 5 септември 2014 г., комплексът от мерки от 12 февруари 2015 г., както и резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от 17 февруари т.г.

Радата одобри на 17 март списъка с районите на Донбас, на които се разпространява особеният ред на местното самоуправление, обаче въвеждането му в действие беше отложено до произвеждането там на нови избори в съответствие с украинското законодателство. Радата прие също и постановление, с което самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики бяха обявени за "временно окупирани територии". Москва оцени тези решения като отстъпление от Минските споразумения.

Източник: БТА