Киев поднови операцията в Източна Украйна, 1 човек е убит в Славянск
Киев поднови операцията в Източна Украйна, 1 човек е убит в Славянск / БГНЕС, архив

Православният храм "Възкресение Христово" в източноукраинския град Славянск бе обстрелян от войски на правителството в Киев. Един човек е убит, съобщи местната епархия, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Артилерийският обстрел откъм връх Карачун, започнал в 6 ч. сутринта, продължи половин час. За мишена този път бе избран храмът "Възкресение Христово". Убит е пазачът", съобщи чрез сайта на епархията протойерей Николай Фоменко и отправи към християните повик да се молят за покойния.

Според духовника е пострадала цялата южна фасада на църквата, но самата сграда е оцеляла. Храмът е построен през 18-и век. Навремето там е извършвал богослужения св. праведник Йоан Кронщадски, а днес действа център за славянска култура. Сили на правителството в Киев вече за пети път стрелят по храмове в Славянск, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Украинските силови структури подновиха активната фаза от антитерористичната операция в градове от източните региони, съобщи междувременно пред журналисти Владислав Селезньов - говорител на правителствените части, задействани в акцията. Тази нощ силите на Киев поставиха на терористите ултиматум - в срок от три часа да сложат оръжие и да се предадат. В отговор обаче бунтовниците няколко пъти се опитаха да пробият обкръжението и обстреляха блокпостове на украинските военни, поясни той, но отказа да уточни в кои градове продължава операцията на киевските власти.

Според говорителя тази нощ в размирните региони са били разхвърляни позиви, приканващи сепаратистите да сложат оръжие. Напомнено е било обещанието на президента Петро Порошенко, гарантирал обективно разследване на всеки бунтовник, за да бъде установено дали е извършил престъпления, и "свобода и сигурност на терористите, които не са се опетнили с кръв". Бунтовниците обаче са отказали да изпълнят условията на ултиматума.

Източник: БТА